top of page

Fogyasztóvédelmi referens

Fogyasztóvédelmi referens

A 2013. évi CCXXXI. törvénnyel módosított fogyasztóvédelmi törvény 2014.február 1-jétől meghatározott vállalkozások részére előírja, hogy fogyasztóvédelmi referenst foglalkoztassanak. Lényeges előírás, hogy kizárólag megfelelő képesítés birtokában lehet valaki referens, ugyanakkor az előírt képzettség nélkül fogyasztóvédelmi referens legkésőbb 2014. július 31-éig foglalkoztatható.

 

A törvényben meghatározottak szerinti vállalkozás legalább egy fogyasztóvédelmi referenst köteles foglalkoztatni a fővárosban, illetve minden olyan megyében, ahol székhelyén, telephelyén vagy fióktelepén kiskereskedelmi tevékenységet folytat, továbbá közszolgáltatási tevékenységet folytató, valamint törvény alapján ügyfélszolgálat működtetésére kötelezett vállalkozás esetén ügyfélszolgálattal rendelkezik. 

 

Sokakban felmerül, hogy kisebb, közepes cégeknél nincsen szükség teljes munkaidőben fogyasztóvédelmi referensre, ugyanakkor minden szempontból eleget kívánnak tenni a jogszabályi elvárásoknak.

Segítségünkkel kvalifikált, tapasztalattal rendelkező munkatársakkal töltheti be a fogyasztóvédelmi referens pozíciót, rugalmas foglalkoztatási megoldásokkal.

 

Fogyasztóvédelmi referens igénybe vételének előnyei megbízási szerződéssel:

A legtöbb vállalkozás nem rendelkezik olyan, felsőfokú fogyasztóvédelmi végzettséggel rendelkező munkaerővel, aki végzettségéből adódóan megfelel a 2014. július 31-én hatályba lépő törvényrendeletben meghatározott fogyasztóvédelmi referens pozíció betöltésére. Ugyanakkor egy megfelelő hatósági vizsga megszerzése magas költség a vállalkozások számára, ráadásul a vizsga megszerzéséhez szükséges tanfolyam idejére is nélkülözni kell a munkavállalót.

 

Gyakori probléma az egyes vállalkozásoknál a fluktuáció is, emiatt a tanfolyami és vizsga költségek megsokszorozódhatnak. A fogyasztóvédelmi referens intézményének bevezetésénél a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások nem csak alkalmazotti, hanem megbízási szerződés keretében foglalkoztassanak fogyasztóvédelmi referenst. Erre az alternatívára nyújt költséghatékony és megbízható megoldás vállalkozásunk. 

 

Miért a Factotum Invest Kft?

Mert rugalmas és az Önök számára leginkább megfelelő keretek között kíván megoldást nyújtani a törvényben meghatározott kötelezettségeik teljesítésére.

 

 • minden szakirányban (kereskedelem, idegenforgalom, hírközlés, közszolgáltatás) hatósági vizsgával rendelkező fogyasztóvédelmi referenst biztosítunk;

 • megfelelő kapcsolatrendszer a fogyasztóvédelmi hatóság, békéltető testületek és egyéb fogyasztóvédelmi szervezetek felé;

 • a törvény által biztosított lehetőségnek köszönhetően a megbízási szerződés keretében végzett fogyasztóvédelmi referens szolgáltatás díja költségként elszámolható;

 • teljesen rugalmas, az Ön igényeihez és elvárásaihoz igazodó megoldás, nincsenek munkáltatói, illetve munkavállalói kötöttségek;

 • nincsenek tanfolyami extra költségek (pl. fluktuáció esetén);

 • nincs kiesett munkaidő;

 

Fogyasztóvédelmi referenst az alábbi társaságok kötelesek alkalmazni:

 • Amelyek fogyasztókat érintő kereskedelemmel, szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak (B2C);

 • Amelyek nem tartoznak a kis,- és középvállalkozásokról szóló törvény hatálya alá;

 • Amelyek a Számvitelről szóló 2000. évi C törvény hatálya alá tartoznak.

 • Ahol a gazdasági tevékenység több megyében zajlik, ott megyénként egy referensre lesz szükség;

 

​A referens feladatai az alábbiak lesznek:

 • A vállalkozás fogyasztókat érintő tevékenységének figyelemmel kisérése, a fogyasztóvédelmi kultúra fejlesztése;

 • A vállalkozás alkalmazottainak fogyasztóvédelmi képzése;

 • Kapcsolattartás a fogyasztóvédelmi hatósággal, a területileg illetékes békéltető testületekkel, továbbá az egyéb, fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó állami szervekkel.

bottom of page