top of page

Adatvédelmi tisztviselő

Adatvédelmi tisztviselő

Egy szervezet esetében nem feltétlenül várható el, hogy minden munkatársa pontos és naprakész ismeretekkel rendelkezzen az adatvédelmet érintő kérdésekben, azonban egy személyes adatokat kezelő szervezetnél fontos, hogy legalább egyvalaki ismerje az adatvédelmi jogot.

 

A GDPR hatálya alá tartozó egyes adatkezelőknek és adatfeldolgozóknak kötelező lesz az adatvédelmi tisztviselő kijelölése, aki hatékonyan segítheti vállalkozásunk GDPR felkészülését, és ügyfeleink felé bizalom növelő tényező lehet adatbiztonsági szempontból.

 

Az adatvédelmi tisztviselő lehet munkavállaló, de elláthatja a feladatait vállalkozási szerződés keretében is. Ez utóbbi esetben kínál Önnek rugalmas megoldást adatvédelmi tisztviselő szolgáltatásunk. Mindkét esetben függetlenségét biztosítani kell, közvetlenül a legfelső vezetésének tartozik felelősséggel, tevékenységével összefüggésben nem elmozdítható, felelősségre nem vonható.

Segítségünkkel kvalifikált, megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező munkatársakkal töltheti be az adatvédelmi tisztviselő pozíciót, rugalmas foglalkoztatási megoldásokkal.

 

Adatvédelmi tisztviselő szolgáltatás igénybe vételének előnyei megbízási szerződéssel:

A legtöbb vállalkozás nem feltétlenül rendelkezik olyan, megfelelő képzettséggel rendelkező munkaerővel, aki végzettségéből adódóan megfelel az adatvédelmi törvényben meghatározott adatvédelmi tisztviselő pozíció betöltésére. Gyakori probléma az egyes vállalkozásoknál a fluktuáció is.

 

Az adatvédelmi tisztviselőnek független személynek kell lennie, így ezt a pozíciót  – a korábbi adatvédelmi biztosi gyakorlat szerint – külsős adatvédelmi szakértő is betöltheti, ha megfelel a törvényi feltételeknek. Lehetőség van tehát megbízási szerződéssel történő adatvédelmi felelős alkalmazására. Erre az alternatívára nyújt költséghatékony és megbízható megoldás vállalkozásunk. 

 

Miért a Factotum Invest Kft?

Mert rugalmas és az Önök számára leginkább megfelelő keretek között kíván megoldást nyújtani a törvényben meghatározott kötelezettségeik teljesítésére.

 

  • megfelelő végzettséggel és tapasztalattalrendelkező, kijelölt adatvédelmi tisztviselőt biztosítunk;

  • a törvény által biztosított lehetőségnek köszönhetően a megbízási szerződés keretében végzett adatvédelmi tisztviselő szolgáltatás díja költségként elszámolható;

  • teljesen rugalmas, az Ön igényeihez és elvárásaihoz igazodó megoldás, nincsenek munkáltatói, illetve munkavállalói kötöttségek;

  • nincsenek tanfolyami extra költségek (pl. fluktuáció esetén);

  • nincs kiesett munkaidő;

 

Az adatvédelmi tisztviselő feladatai az alábbiak lesznek:

Az adatvédelmi tisztviselő – nevével ellentétben – nem felelős az adatkezelések jogszerűségéért, az adatkezeléseket érintő döntéseket nem az adatvédelmi felelős hozza meg, illetve engedélyezési joga sincs. A feladatköre elsősorban konzultációs jogkört jelent, amelynek keretében az adatvédelmi tisztviselő:

  • közreműködik, illetőleg segítséget nyújt az adatkezeléssel összefüggő döntések meghozatalában, valamint az érintettek jogainak biztosításában;

  • ellenőrzi e törvény és az adatkezelésre vonatkozó más jogszabályok, valamint az adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatok rendelkezéseinek és az adatbiztonsági követelményeknek a megtartását;

  • kivizsgálja a hozzá érkezett bejelentéseket, és jogosulatlan adatkezelés észlelése esetén annak megszüntetésére hívja fel az adatkezelőt vagy az adatfeldolgozót;

  • vezeti az adatfeldolgozói, illetve adatvédelmi incidens nyilvántartást ;

  • gondoskodik az adatvédelmi ismeretek tájékoztatásáról az érintett munkavállalók részére.

bottom of page